Een ongelooflijke sensatie van vrijheid en krachtontwikkeling
We zijn van mening dat babyzwemmen een fascinerend onderwerp is – en we denken dat je het daarmee eens zult zijn.
Baby’s zijn gek op zwemmen!
Baby’s hebben affiniteit met water en na 9 maanden te hebben rondgedobberd in de baarmoeder, voelt water veel vertrouwder dan het vasteland. Dit vroege vertrouwen vermindert echter in de loop der tijd en kan zelfs omslaan in angst. Dat is een van de redenen waarom we geloven in jong beginnen. Maar we laten een baby nooit tegen zijn wil zwemmen. We geloven in het opbouwen van een band met je baby en zorgen voor plezier en gezelligheid, zodat je er zeker van kunt zijn dat de Water Baby een blije baby is.
Laura en George heerlijk aan het spelen met de zwembuis Laura en George vinden het leuk om te zwemmen op de zwembuis!
Een stukje geschiedenis (het wordt niet saai, beloofd!)
Het idee dat een baby zelfstandig onder water kan zwemmen is al eeuwen oud. Captain Cook schreef al over jonge kinderen die hij in 1778 in de Stille Oceaan zag zwemmen. Dr. Myrthe McGraw publiceerde haar baanbrekende “Swimming behaviour in de Human Infant“in het publicatieblad van Kindergeneeskunde, na een studie waarin zij 42 zwemmende baby’s filmde. Vooruitstrevende babyzwemleraren hebben als voorbeeld Virginia Hunt (V.S.) en Claire Timmermans (Australië), die zowel hun eigen kinderen als honderden anderen leerden zwemmen in de 60-er en 70-er jaren. In het Verenigd Koninkrijk is Dr. Francoise Freedman zeer bekend vanwege haar werk met kinderen in het water, vanuit haar inspiratie door het leven bij inheemse stammen in het noorden van het Amazonegebied. Het zal je dus niet verbazen dat babyzwemmen nu in veel landen de gewoonste zaak van de wereld is.
Hoe doen baby’s het…
Alle baby’s leren door herhaaldelijk leren, spelen en regelmatige lessen. Tijdens hun eerste weken maken de baby’s ritmische en gecoördineerde zwembewegingen en houden hun eigen ademhaling onder water tegen (ook wel slikreflex genoemd). Na ongeveer 6 maanden, wordt die reflex minder, wanneer ze controle krijgen over hun eigen ademhaling als ze onder water gaan. Totdat ze een jaar of 3 zijn, hebben baby’s en peuters niet genoeg kracht, coördinatie en motorische vaardigheden om aan de oppervlakte te zwemmen; de verdeling van hun lichaamsgewicht maakt dat ook moeilijk. Echter, met goed toezicht en aanmoediging kunnen ze vanaf jonge leeftijd al korte afstanden onder water zwemmen. Wij structureren ons programma in te spelen op de natuurlijke ontwikkelingsfasen van het kind; bijvoorbeeld; de volledig ondersteunde zwemhouding waarin de kleintjes beginnen gaat naar een volgende fase wanneer ze hun motorische vaardigheden, kracht en doorzettingsvermogen ontwikkelen en zelfstandige zwemmers worden met gecontroleerde arm- en beenbewegingen, waar uiteindelijk de borstslag en nog later de borstcrawl uit voortkomen.
Onderwater gaan
Het onder water gaan speelt een grote rol bij de ontwikkeling van het vertrouwen van jouw kleine. En voor de ouders is dit het spannendste onderdeel; zien hoe jouw baby naar je toe komt, terwijl je onder water zweeft. Maar hoe belangrijk en spannend het onder water gaan ook is, het is maar een klein onderdeel van wat wij doen. Ongeveer 95% van de lessen vindt plaats aan de oppervlakte en het onderwater gaan duurt maar een paar seconden.
Onze methode waarbij wij baby’s laten kennismaken met het onderwaterzwemmen wordt rustig en gelijkmatig uitgevoerd, in stapjes en onder zorgvuldige begeleiding. Baby’s hebben natuurlijk reflexen die voorkomen dat er water in hun longen komt wanneer hun gezicht onder water gaat. Hoewel we ervanuit gaan dat de baby’s zich bewust zijn van dit effect, trainen we in essentie, door het gebruik van eenvoudige mondelinge aanwijzingen, de controle van de baby over de ademhaling, alvorens enige reflex wordt aangesproken. Baby’s raken snel bekend met onze werkwijze en kennen al snel de aanwijzingen die het onderwaterzwemmen bespoedigen. Dit, in combinatie met het feit dat wij baby’s nooit tegen hun zin laten zwemmen, draagt bij aan de ontwikkeling in het vertrouwen dat je bij jouw kleintje ziet. Kijk naar het filmpje op onze home pagina om dit in de praktijk te zien!
Zwembandjes ja of nee?
Het gebruik van zwembandjes kan een schijnzekerheid in het water creëren. En omdat een van onze kernwaarden is dat we jou leren hoe je je kind leert zwemmen, is het belangrijk dat je je ervan bewust wordt hoe het water hen kan ondersteunen. Derhalve fungeer jij als tijdelijke ondersteuning van jouw kind bij al vroeg zelfstandig leren zwemmen.
Luiers in het water
Het dragen van een zwemluier met daaroverheen een goedgekeurd neopreen broekje is verplicht. Klik hier voor meer informatie over ons dubbele luier systeem.