De voordelen van het leren van de vroege

We hebben een hoop goede redenen om het zwembad in te stappen!!

Hier is onze top 10 van redenen waarom wij vinden dat babyzwemmen een opwindende en verrijkende ervaring is voor alle betrokkenen. Niet alleen worden vitale levensvaardigheden bijgebracht, maar het verbetert ook de manieren waarop baby’s en peuters andere vaardigheden leren.

1. Waterveiligheid wordt aangeleerd

Het is tragisch dat verdrinking wereldwijd nog steeds op de derde plaats staat van doodsoorzaken door ongeval bij kinderen onder de vijf jaar. Leren hoe naar de kant te komen, zich vast te houden, uit het water komen en/of zwemmen zou het leven van je kind op een dag kunnen redden. daarom leren wij ze vanaf de geboorte belangrijke veiligheidstechnieken. Wij zijn er enorm trots op dat we de afgelopen jaren hebben bijgedragen aan het redden van een groot aantal kinderlevens. Water Babies zijn in kanalen gevallen, in snelstromend water, privé zwembaden en hebben het overleefd, dankzij de vaardigheden die ze bij ons hebben geleerd

2. Het is heel goed voor hun fysieke en mentale gezondheid

Zwemmen vanaf de geboorte is enorm goed voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby; en kan de aanzet zijn voor een levenslange interesse in sport. Elke les bevat een complete fysieke training, die hart en longen van je kind versterken, die op hun beurt weer bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen, inclusief de stimulans van de 5 zintuigen (smaak, reuk, tast, zicht en gehoor). En bij elke les verbranden ze tot wel 300 calorieën, da’s pas trainen!

Alexander swimming at 9 days old

Alexander, 9 dagen oud, aan het zwemmen

3. Het versterkt de band

Huid-op-huid contact versterkt de band tussen jou en je kind. Voor ouders met meerdere kinderen kan dit de enige kans in de week zijn om hun kind de volledige aandacht te geven (en waarschijnlijk het enige moment waarop je niet mobiel bereikbaar bent!).

4. Het geeft het vertrouwen een stimulans

Kinderen op heel jonge leeftijd laten kennismaken met water voorkomt de ontwikkeling van angst voor water op latere leeftijd. Oefeningen waarbij het kind zelfstandig in het water beweegt en zich vasthoudt aan de kant zijn heel goed voor het zelfvertrouwen van je baby. Veel ouders vinden dat het omgaan met hun kind in water ook voor hen zelf goed is, in het bijzonder als zij angstig zijn voor water of niet kunnen zwemmen. Jij zult zo trots zijn op je baby!!

5. Het helpt bij de coördinatie-ontwikkeling

In het water zijn draagt bij aan de verbetering van de coördinatie. Ter illustratie: Een onderzoek van de Noorse Universiteit van Wetenschap & Technologie in 2009 heeft aangetoond dat baby’s die zwemmen een beter evenwicht hebben en makkelijker voorwerpen kunnen oppakken¹.

6. Ze bouwen kracht op

Drijfvermogen en waterweerstand zorgen dat baby’s meer spieren trainen. Dat is effectiever in het water dan op het land. Fins onderzoek toonde aan dat zwemmende baby’s later gingen kruipen, maar eerder gingen lopen, dankzij een uitstekende spierbeheersing.

7. Het ontwikkelt hun leervaardigheden

Door te reageren op herhaalde gesproken opdrachten kunnen de mentale vaardigheden van je baby en het begripsniveau worden vergroot. Een Duits onderzoek toonde aan dat zwemmende baby’s een betere motoriekontwikkeling hadden, evenals sociale vaardigheden en intelligentie².

8. Het verbetert hun welzijn

Warm water ontspant je baby, en zwemmen bevordert hun eetlust; het goede nieuws voor jou is verbeterde eet- en slaappatronen!

9. Het biedt structuur

Wekelijkse zwemlessen zorgen voor meer structuur in je week en je dag, en bieden frequent plezier en sociale activiteiten (en, misschien ook voor meer energie…)

10. Je kunt al starten vanaf de geboorte

Omdat wij alleen maar lesgeven in warmwaterbaden, kunnen baby’s bij ons al vanaf de geboorte starten, en hoef je niet te wachten totdat ze al hun vaccinaties hebben gehad voordat ze gaan zwemmen (zelfs onder water).

Verwijzingen

1 H Sigmundsson1 & B. Hopkins, ‘Baby swimming: exploring the effects of early intervention on subsequent motor abilities’ in Child: Care, Health and Development Volume 36, Issue 3, pages 428–430, May 2010. 

2 Professor Liselott Diem, German Sports Centre, Cologne, 1974-1976.