Antwoorden op je vragen
- Dient de volwassene te kunnen zwemmen?
Nee hoor. Wij hebben lesgegeven aan de kinderen van honderden ouders/verzorgers, die gedrag vertoonden variërend van lichte aarzeling tot ware doodsangst! Het water is meestal ondiep genoeg om eenvoudig te kunnen staan en je hoeft niet onder water te gaan, tenzij je dat zelf wilt. De meeste bange ouders brengen hun kind naar Water Babies om te zorgen dat ze hun eigen angsten niet overdragen op hun kind; velen hebben zelfs zelf geleerd om te zwemmen!
- Kunnen beide ouders mee komen?
Elk van de ouders (of zelfs grootouders of oudere broers/zussen) kan meegenieten in het bad, maar vanwege ruimterestricties en de aard van de cursus, kunnen we elke week maar 1 volwassene per kind toestaan. Alle andere mensen zijn welkom om vanaf de kant toe te kijken. Let erop dat degene die zwemt met jouw kind, een verantwoordelijke volwassene dient te zijn.
- Is er een wachtlijst?
Vanwege de populariteit van onze lessen hebben veel van onze vestigingen te kampen met wachtlijsten, dus we raden je aan al in te schrijven tijdens de zwangerschap. Dit verplicht je tot niets, maar zo weet je wel zeker dat er een plek voor je is!
- Wanneer krijg ik een onderwaterfoto van mijn baby?
Wij doen een fotoshoot aan het eind van iedere serie lessen , dus er zijn genoeg kansen op die spectaculaire foto’s van jouw kleintje, die je eeuwig zult koesteren. Spetter en klik!
- Hoe lang kunnen we Water Babies gebruiken?
Ons Water Babies programma voor baby’s en peuters duurt iets meer dan 4 jaar, dus genoeg tijd voor veel Water Babies plezier. Soms maken bijvoorbeeld verplichtingen op het werk het moeilijk om het hele programma te volgens, maar neem in dergelijke gevallen contact op met je lokale Water Babies vestiging, zij kunnen tegemoet komen aan de meeste behoeften.
- Wanneer moet ik mijn baby of peuter voeden?
We hebben allemaal een ander stofwisselingpatroon en verschillende comfortniveaus, maar in de regel raden wij aan om je kind 1 tot 2 uur voor de les te voeden en het een uur de tijd te geven na het eten van vast voedsel, voordat het zwemmen begint. Baby’s en peuters kunnen honger krijgen na zo’n goede training, dus neem een tussendoortje voor ze mee!
- Hoe lang voor de les moeten we aanwezig zijn?
De lessen starten precies op de aangegeven tijden en elke les duurt 30 minuten. Om drukte in de kleedkamer te voorkomen, vragen wij je om niet eerder dan 15 minuten voor de les aanwezig te zijn en een paar minuten voor aanvang naar het bad te lopen, waarbij het kind op de juiste manier is gekleed en jullie allebei hebben gedoucht (bij voorkeur in de douche van het zwembad of anders thuis, vlak voor je vertrek. Denk eraan, hoe schoner je het water in gaat, hoe minder chemicaliën er hoeven te worden gebruikt).
- Hoe zit het met de omkleedfaciliteiten?
Omdat we vaak plaatselijke zwembaden afhuren, hebben wij hier geen grip op. Sommige zwembaden hebben kleine kleedruimten, dus neem zo weinig mogelijk spullen mee. Soms moeten we vragen om geen kinderwagen mee te nemen, maar dat soort dingen geven wij altijd op voorhand duidelijk aan. Neem altijd een aankleedkussen mee, want de baby op de grond aankleden is verreweg de veiligste manier. Ook is het belangrijk om na afloop te douchen. De meeste locaties hebben douches, maar soms te weinig, en misschien douche je daarom liever thuis.
- Hoe zit het met luiers in het water?
Alle Water Babies, baby of peuter, dienen een wegwerp- of herbruikbare zwemluier te dragen met daar overheen een neopreen luier. Ons uitgebreide onderzoek toont aan dat deze combinatie het beste is om ongelukjes in het bad te voorkomen en ook bijdraagt aan het voorkomen van verspreiding van bacteriën. Gebruik alstublieft geen reguliere wegwerpluier, want die nemen alleen maar enorme hoeveelheden zwembadwater op en verzadigde luiers hebben de neiging om open te scheuren, waardoor er een groter risico op vervuiling van het bad ontstaat.
Hierbij komt het feit dat je baby met zo’n luier aan veel zwaarder wordt! Het beste is om altijd een reserve papieren zwemluier bij je te hebben voor als de luier tijdens de zwemles verwisseld moet worden. Maar als je die vergeten bent, hebben de leraren ook meestal wel een reserve luier te koop. Je kunt hier altijd naar vragen.
De neopreen topluier moet goed aansluiten rond de buik en dijen. Indien de bij ons gekochte neopreen luier niet blijkt te passen, ruilen wij hem graag voor je om bij de eerste les. Indien er toch ontlasting vanuit een luier in het water komt (van je eigen baby of die van iemand anders), waarschuw dan meteen de leraar. We zullen echt niet boos worden. Het is voor ieders veiligheid en welzijn.
Neem alstublieft altijd de gebruikte luiers mee, tenzij er een duidelijk voor luiers bestemde afvalbak aanwezig is. Laat nooit luiers achter in een open vuilnisbak.
- Is een zwembrilletje nodig?
Wij raden een zwembrilletje aan wanneer je kind nog een baby is (dan kun je zien hoe goed je baby onder water kan zwemmen) en voor jullie allebei zodra je kind een peuter is. Als je een eigen zwembril meeneemt, zal die uitstekend passen en verminder je daarmee ook de kans op oogontsteking. Compleet doorzichtige glazen en montuur zijn het beste, zo kan je baby je gezicht zo goed mogelijk zien, wat ze geruststelt. Niet-getinte glazen betekent dat alle baby’s in de les je ogen kunnen zien, waardoor ze minder snel overstuur raken. Misschien wordt je kind in het begin wel wat onrustig van die zwembril, dus het beste kunt je hem van tevoren in huis al dragen om je kind eraan te laten wennen! (Zet de bril wel af voordat je de deur opendoet als er aangebeld wordt…).
- Kunnen we halverwege een serie beginnen?
Het is voor jou en je baby het beste om een volledige serie lessen te volgen. Omdat een hechte groepsdynamiek tijdens onze lessen voor zowel de volwassenen als de kinderen erg belangrijk is, is het goed om samen te starten. Je wisselt dan contactgegevens uit met anderen en praat vanaf de eerste les onder het genot van een kopje koffie en een koekje over je ervaringen ( binnen en buiten het zwembad) met bijvoorbeeld die slapeloze nachten.
- Wat als mijn kleintje zich niet lekker voelt?
Neem alstublieft je kind nooit mee naar zwemles als jij of hij/zij in enige mate ziek is. Daarbij horen oorontsteking, waterpokken, zware verkoudheid of overgeven/diarree. Het is niet prettig voor jezelf, je kind, de andere gezinnen, de leraar en het bad. Zorg dat alle symptomen van de ziekte/diarree minstens 48 uur voor de les volledig zijn verdwenen..
- Wat als mijn kind een chronische medische aandoening heeft?
Door ondertekening van onze algemene voorwaarden , neem je de verantwoordelijkheid voor het feit dat je, indien je ‘ja’ hebt geantwoord betreffende enige lichamelijke aandoening, dit met je arts hebt besproken voor de start van de zwemlessen. Deze verantwoordelijkheid gaat over op een andere ouder of verzorger die jouw kind bij ons brengt voor zwemles.
- Kan mijn baby of peuter zwemmen als hij/zij eczeem heeft?
Hoewel dat afhangt van de ernst of het type eczeem, is het voor de meeste kinderen geen probleem om te komen zwemmen. Wel dien je de voorgeschreven beschermende crème aan te brengen op de betreffende lichaamsdelen en omdat je kind daardoor wat glibberig gaat aanvoelen, kunt je het best een speciaal pakje gebruiken (dat anders dan een katoenen shirt, geen crème absorbeert). Ga altijd naar de huisarts wanneer je je zorgen maakt over de huid van je kind.
- Zijn er voorzieningen voor kinderen met speciale of aanvullende behoeften?
Door de jaren heen hebben wij veel kinderen les gegeven – en ook ouders en verzorgers – die allerlei soorten speciale en aanvullende behoeften hadden, waaronder Down Syndroom, hersenverlamming en baby’s met zintuiglijke beperking. Zwemmen in warm water draagt bij aan de spierontwikkeling en coördinatie en het is tegelijkertijd stimulerend en ontspannend. En water verzacht alles, zodat je je kunt concentreren op wat je kind wel kan in plaats van niet, terwijl zij zich heerlijk vermaken in een concurrentieloze omgeving. Maar we willen ons niet voordoen als medicinale- of therapeutische experts, daarom vragen we je altijd eerst om de geschiktheid van zwemlessen te bespreken met de gezondheidsspecialisten van je kind en om een schriftelijke toestemming om je kleintje te laten deelnemen.
- Kan mijn baby met jullie zwemmen als hij/zij te vroeg geboren is?
Zwemmen kan te vroeg geboren baby’s op alle fronten helpen bij het verkleinen van de motorische achterstand, terwijl de weerstand in water ze zal helpen om kracht op te bouwen. Het stimuleert tevens alle zintuigen, wat heel belangrijk kan zijn wanneer jouw te vroeg geboren baby enige zintuiglijke tekortkomingen heeft, bijvoorbeeld zicht of gehoorproblemen. Onthoud dat te vroeg geboren baby’s nog geen compleet ontwikkeld immuunsysteem hebben, dus neem vooral contact op met de huisarts alvorens je kind mee naar zwemles te nemen.
- Hoe kunnen baby’s onder waterzwemmen?
Een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van het vertrouwen van je baby, iets waar wij veel aandacht aan besteden in onze cursus, is onderwaterzwemmen. Het is echter maar een klein onderdeel van wat we doen: ongeveer 95% van de lessen vinden plaats aan het wateroppervlak en onderwaterzwemmen duurt maar een paar seconden. Hoewel we vooral inspelen op de capaciteit van baby’s om hun natuurlijke reflexen te gebruiken, leren we hen door stapsgewijze training om hun ademhaling te regelen voordat zij onder water gaan. Uiteindelijk leren ze uit te ademen terwijl ze onder water zijn, wij zijn ervan overtuigd dat dit hen meer zelfvertrouwen geeft, evenals het idee de controle te hebben. Het is ook de basis voor ‘onder water ademhalen’ wat essentieel is voor de groei naar de onafhankelijke kleine zwemmers die ze later worden.