Wanneer jouw kleine geen vooruitgang meer lijkt te boeken
Indien je ziet dat je kind niet meer vooruit gaat en verandering van gedrag laat zien tijdens de zwemlessen, kan dat verwarrend en frustrerend overkomen. Maar wees niet verbaasd! Het is heel normaal voor kinderen om hun ‘leerplafond’ tegen te komen. Hun snelle ontwikkeling kan dan vertragen of zelfs even stoppen. Het kan lijken alsof ze niet meewerken, of niet meer onder water willen gaan terwijl ze eerder met plezier gingen zwemmen.
Waarom die plafonds?
Leerplafonds zijn een natuurlijk onderdeel van het leven en vinden zowel in het water als daarbuiten plaats om allerlei redenen. Je kind kan een leerplafond tegenkomen, wanneer het een bepaalde activiteit al een tijdje doet; een periode van snel (aan)leren; of wanneer ze beginnen aan een nieuwe activiteit of leerproces. Na een periode van leren heeft het brein van jouw kind enige tijd nodig om al die nieuwe informatie te verwerken en te plaatsen, en de reeds aangeleerde vaardigheden te versterken. Deze periode is heel natuurlijk en een belangrijk onderdeel van het leren van elke nieuwe vaardigheid. Het goede nieuws is dat zodra het brein van jouw kind de informatie heeft verwerkt en weet hoe deze moet worden gebruikt, het in staat is om de nieuwe vaardigheden zonder problemen uit te voeren.
Wanneer ze voor komen
In het algemeen, kun je leerplafonds verwachten wanneer je kind tussen de 11 en 15 maanden oud is en peuters ervaren er verscheidene gedurende hun vroege fase. Plafonds kunnen kortstondig zijn of enkele maanden duren; maar hoe lang ze ook duren, je kunt ervan uitgaan dat ze een heel normaal en ook belangrijk onderdeel van het leren zijn.
Eoin speelt met een vis, Eoin heeft de vis gevangen!
Plafond tegen gekomen?
Zoals altijd bij Water Babies, raden wij je aan om te allen tijde positief en geduldig te blijven met jouw kind en het volgende te proberen:
• Moedig je kind zachtjes aan en laat het in zijn eigen tempo werken.
• Houd ze dicht bij je, en doe de activiteit samen om hun vaardigheid te vergroten.
• Moedig je kind aan om de activiteit voor te doen.
• Zelfs als ze niet meedoen, moedig ze dan aan om naar andere kinderen te kijken, ze pikken er altijd iets van op.
• Moedig ze aan om andere dingen te proberen; bijvoorbeeld door de mat vast te houden voor 'wibble wobble'.
• Indien ze niet onder water willen zwemmen, wacht dan met dit onderdeel totdat ze er weer aan toe zijn.
• Neem ze mee naar andere zwemlessen (bijvoorbeeld naar jouw eigen plaatselijke zwembad) en laat ze daar gewoon onafhankelijk spelen.
Het belangrijkste: blijf zwemmen! De lessen van kinderen stopzetten betekent dat zij niet de kans krijgen om hun reeds aangeleerde vaardigheden te vergroten. En als ze te lang uit het water blijven, bestaat de kans dat ze de vaardigheden kwijtraken en dat deze dan opnieuw moeten worden aangeleerd. Bij Water Babies, werken we met je samen om je kind te helpen door de, voor jou als ouder, frustrerende en verwarrende periode, en denk eraan; geen van ons leert in een rechte lijn, dus je kind kan vooruitgaan, dan weer een stapje terug en dan weer vooruit!