Heb je 'watervrees?

Ouders en kinderen kunnen angstig worden van water – en wij kunnen helpen!

Wij begrijpen heel goed dat niet iedereen zich helemaal vertrouwd en comfortabel voelt in het water. Dat kan voorkomen bij zowel ouders als de kleintjes. Deze pagina kan helpen om te begrijpen wat er gebeurt bij ‘watervrees’ en hoe we daarin kunnen helpen.

Als je baby of peuter niet van water houdt

Het is heel ongewoon voor kleine kinderen om vanaf het begin iets tegen water te hebben. Uiteindelijk is er heel weinig aan water waar ze bang voor hoeven te zijn; al onze baden zijn verwarmd tot minstens 30°C; we laten ze heel rustig kennismaken met zwemmen; we maken veel plezier tijdens de les, we lachen en doen activiteiten. Het komt veel vaker voor dat ze ‘watervrees’ ontwikkelen als ze al een tijdje les hebben (zie onder). Al met al, hoe jonger je kind begint met zwemmen, hoe meer ze zich in het water thuis zullen voelen.

Als je kind plotseling niet meer van water houdt

Ouders zijn vaak verbaasd en overstuur als hun baby of peuter het plotseling niet meer fijn vindt in het water. Het kan heel frustrerend zijn om te zien hoe jouw Water Baby schijnbaar onzeker of overstuur is terwijl hij/zij het eerst zo heerlijk vond om te zwemmen! Maak je geen zorgen; het is een algemene ontwikkelingsfase die opkomt tussen de 8e en 24e maand. Dus geen paniek: ze komen er wel weer overheen en alles wat ze eerder geleerd hebben en leuk vonden, zal weer terugkomen. Vaak zijn het juist onze kleine zwemmers met het meeste vertrouwen die eerder door een diep dal gegaan, wat de vrees voor water betreft.

a Water Babies lesson

Een Water Babies les. Onder het toeziend oog van de eendjes!

Als de vrees toeslaat

Indien jouw kleintje door zijn natuurlijke ontwikkelingsfase gaat, is het belangrijk dat je je niet druk maakt, Je geeft dan je stress alleen maar door aan je baby of peuter. Geneer je niet als ze het bad niet in willen of overstuur raken tijdens de les: volg het advies van onze docenten, ze hebben dit allemaal al een keer gezien! Inderdaad, velen van hen hebben hetzelfde meegemaakt met hun eigen kinderen, en ze weten precies hoe je je voelt. Blijf gewoon lachen en herinner jezelf eraan dat dit een tijdelijke fase is.

Als pa of ma een beetje vrees heeft

Een behoorlijk aantal Water Babies komt specifiek naar ons toe omdat vader of moeder niet kan zwemmen of watervrees heeft. Ze willen graag zorgen dat hun kind niet dezelfde angsten ontwikkelt of het juist de kansen geven die zijzelf nooit hebben gekregen. Wij hebben hiervoor veel respect en bewondering en werken nauw met deze ouders samen om vertrouwen in het water op te bouwen voor hen en hun baby. Al onze baden zijn ondiep genoeg om moeiteloos in te staan, maar als je je nog steeds niet vertrouwd voelt in het water, vertel het dan bij jouw lokale vestiging (en aan de docent) en we zullen ervoor zorgen dat je niets wordt gevraagd waar jij je niet prettig bij zou voelen. Veel vaders en moeders krijgen zoveel vertrouwen door hun kleintje te brengen dat ze zelf uiteindelijk ook leren zwemmen!

Wat extra hulp

Of jij het nu bent of je kind dat zich niet prettig voelt in het water, ga praten met jouw lokale Water Babies vestiging. Onze docenten zijn er helemaal op getraind, ervaren en zeer sympathiek en zullen graag jouw zorgen met je bespreken.